Hopp til hovedinnhold
/
Svalbard består primært av mektige fjell og isbreer, men også et levende samfunn. Foto: Torstein Dale-Åkerlund

78 grader Nord – På studietur til Svalbard

Tidligere i høst reiste 28 studenter på studietur til Svalbard for å oppleve Arktis på nært hold og lære om muligheter og utfordringer i en unik og viktig region. Turen ble arrangert av institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner, og var en del av emnet «Geopolitics and Security in the Arctic».

Publisert i Nyheter Torstein Dale-Åkerlund Onsdag 13. november, 2024 - 09:08 | sist oppdatert Tirsdag 19. november, 2024 - 12:21

Villmark og levende samfunn

Svalbard er en øygruppe som ligger midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen, bestående primært av mektige fjell og isbreer, og flere isbjørner enn mennesker - sies det. Altså, virkelig et sted «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». På Svalbard finner du et levende, spennende og dynamisk samfunn, med et sterkt internasjonalt preg. Til sammen bor det i underkant av 3000 mennesker på hele øygruppen. 

Longyearbyen, som er øygruppens administrative, politiske og økonomiske sentrum, har omtrent 2400 innbyggere, og uforholdsmessig mange restauranter og barer (samt et vinmonopol som naturlig nok heter Nordpolet). Byens befolkning representerer rundt 50 nasjonaliteter, og utenlandske statsborgere utgjør nærmere 35 % av befolkningen. Mange jobber innen turisme, service- og handel, og forskning.

Rein i snlen på Svalbard
Studentene fikk en smakebit av dyrelivet på Svalbard. Foto: Torstein Dale-Åkerlund

I tillegg til Longyearbyen finnes det mindre samfunn i Ny-Ålesund, Barentsburg og Pyramiden. De to sistnevnte har en befolkning primært bestående av russiske og ukrainske statsborgere, og omtales ofte som Russiske byer, til tross for at de ligger på norsk territorium. For å forstå dette bedre bør du ta en kikk på Svalbard-traktaten fra 1920, slik våre studenter har gjort!

Mange små hus i ulike farger på Svalbard
Foto: Torstein Dale-Åkerlund

Endringer og utfordringer

Svalbard gjennomgår store endringer, og stadig mer oppmerksomhet rettes mot øygruppen, også fra land som ligger langt unna arktiske strøk, slik som Kina og India. Klimaendringene har tydelig innvirkning på Svalbard, som resten av Arktis. Forskere hevder at temperaturen på Svalbard i sommer var den høyeste på 9000 år (!). Havområdene rundt øygruppen er gjenstand for stadig mer aktivitet og interesse, noe som blant annet kan knyttes til spørsmål om geopolitikk, sikkerhet og naturressurser. 

Det er også endringer i befolkningen på Svalbard. Samfunnet må tilpasse seg nye lover og reguleringer, og for mange, et endret livsgrunnlag. Tydeligst utslag har utfasingen av kullindustrien hatt. Denne næringen har de siste 100 årene vært den viktigste på Svalbard, men neste år stenges den siste gruven. En lang historie med gruvevirksomhet - selve livsnerven i Svalbard-samfunnet - vil da være historie.

Samtidig ser vi at det er mange misoppfatninger og spekulasjoner, og mye usikkerhet knyttet til Svalbard og Arktis. Dette gjelder særlig forhold som økt militarisering, fremtidig krigføring, omfanget av skipstrafikk og den strategiske betydningen av området. Hva bringer fremtiden for Svalbard og Arktis?

Alt dette, og mer, lærer studentene om i emnet Geopolitics and Security in the Arctic.

STudenter med hjelper og hodelyker inni gruve
Studentene på omvising inni gruven. Foto: Torstein Dale-Åkerlund

Variert og interessant program

Studentene fra ONH deltok på et variert og interessant program med møter og seminarer. De fikk blant annet besøke Sysselmesterens kontor, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), Svalbard museum, og Gruve 3.

Gruve 3 er en gammel kullgruve som frem til nedleggelsen i 1996 var en av Svalbards viktigste industribedrifter. Sammen med en guide fikk studentene oppleve gruven fra innsiden (flere hundre meter inn i fjellet) og lære om arbeidsforholdene og gruvens historie. Det var interessant å lære om hvordan kullutvinningen på Svalbard har formet historien og samfunnet, samtidig som vi fikk reflektert over fremtidens energipolitikk og miljøhensyn i regionen.

På avreisedagen hadde turfølget en fin fottur til det verdenskjente frøhvelvet «Svalbard Global Seed Vault». Anlegget fungerer som et sikkerhetslager for verdens viktigste frøtyper, og frøene oppbevares dypt inne fjellet, beskyttet av permafrosten (enn så lenge). Hvelvet spiller en viktig rolle i å bevare biologisk mangfold og sikre fremtidige matressurser i møte med klimaendringer og potensielle globale kriser. Å stå foran inngangen til hvelvet, omgitt av det rå og vakre arktiske landskapet, førte til et øyeblikk til ettertanke; her møtes vitenskap, bærekraft og geopolitikk på en helt spesiell måte.

Forelesningssal
Arrangement på Svalbard museum. Foto: Torstein Dale-Åkerlund

Lærerikt og tilgjengelig

Turen var både lærerik og minneverdig, med et spennende program og tid til å utforske Longyearbyen. Flere av studentene benyttet også anledningen til å utforske litt på egenhånd, med båtturer, fotturer og hundekjøring.

Reisen til Svalbard ga studentene en enestående mulighet til å forstå det de studerer på en annen måte enn ved å lese pensum og møte til forelesninger. Det arktiske klimaet og landskapet ga studentene også et uvurderlig innblikk i de fysiske utfordringene som både befolkningen og naturen står overfor i denne regionen. Vi reiste hjem med en dypere forståelse for Arktis og Svalbard, og kanskje med en sterkere følelse av ansvar for å bevare dette unike området og samfunnet for fremtiden.

Mektige snødekte fjell på Svalbard
Foto: Torstein Dale-Åkerlund

Tilbake til toppen